De ontwikkelingen in burgerberaadland volgen elkaar de laatste tijd snel op. Het Nationaal Burgerberaad Klimaat draait op volle toeren en ook in gemeenten is het allesbehalve stil. Bovendien hebben we een wereldprimeur om te vieren: de eerste ronde schoolberaden (ooit) zijn van start gegaan en dat was zelfs te zien op het journaal! Hoog tijd voor een update. đź’«
Beeld: Nationaal Burgerberaad Klimaat
NATIONAAL BURGERBERAAD KLIMAAT - WAAR STAAN WE?
Het Nationaal Burgerberaad Klimaat is nu halverwege. De deelnemers werken toe naar concrete aanbevelingen over hoe Nederland op een klimaatvriendelijke manier kan eten, consumeren en reizen. De eerste stap daartoe werd gezet op de 4e bijeenkomst op 12 en 13 april. Het uiteindelijke advies wordt in september 2025 verwacht.
Wil je weten hoe het is om deel te nemen? In deze reportage volgt de NOS drie deelnemers.
Als onafhankelijk expertisecentrum ondersteunen wij politici, bestuurders, ambtenaren en professionals in de organisatie van beraden met impact. In juli en augustus geven wij een zomerse variant van onze masterclass speciaal voor rijksambtenaren in de programmering van Zinvolle Zomer 2025 van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierbij neemt een van onze experts de deelnemers mee in de wereld van burgerberaden: (rijks)ambtenaren sluiten aan om te vertellen over hun praktijkervaring. Wil je meer weten over onze masterclasses, neem een kijkje op de website!
LOKALE ONTWIKKELINGEN
Gemeenten leken af te koersen op een financieel ravijnjaar in 2026, maar dankzij de toezegging van drie miljard euro is dat met ten minste drie jaar uitgesteld. Dat biedt dus gelukkig ook weer ruimte voor burgerberaden.
Voor de burgerberaden die nu starten, zijn het niettemin spannende tijden. De gemeentelijke verkiezingen in maart 2026 kunnen namelijk veel effect hebben op het al dan niet opvolgen van de aanbevelingen door een nieuwe gemeenteraad. Vooraf duidelijke afspraken maken over opvolging is daarom nog belangrijker, maar ook moeilijker. Benieuwd hoe goede opvolging gewaarborgd kan worden in jouw gemeente? Neem dan contact op met onze Adviseur Lokale Burgerberaden via welkom@bureauburgerberaad.nl
Tot slot een selectie van de burgerberaden die momenteel lopen of recent afgerond zijn. Zie voor de volledige lijst van burgerberaden onze burgerberaad-kaart.
Het burgerberaad over verkeersveiligheid in Wassenaar is afgerond. In februari is het adviesrapport aangeboden aan de gemeenteraad. Het beraad adviseerde onder andere om de maximumsnelheid op bepaalde drukke fietsroutes te verlagen naar 30 km/u.
Het G1000 beraad in Nieuwegein over gezond en gelukkig leven is in maart afgerond met een burgerakkoord. Dit bevat concrete voorstellen zoals de aanleg van meer groene ontmoetingsplekken in wijken en het opzetten van een gemeentelijk platform voor mentale gezondheid.
De deelnemers aan het burgerberaad over leefbaarheid in Heerlen overhandigden hun aanbevelingen eind maart aan de gemeenteraad. Zij deden aanbevelingen om de binnenstad te vergroenen en lokale initiatieven te ondersteunen die de sociale cohesie versterken. Ook pleitten ze voor een 'wijkbudget' waar bewoners zelf over projecten in hun buurt kunnen beslissen.
In januari ging het burgerberaad in Wageningen van start. Tot juni buigen de deelnemers zich over mobiliteit met als centrale vraag: “Hoe gaan wij in de toekomst van A naar B in Wageningen?” Momenteel verkent het beraad verschillende scenario’s voor duurzaam transport.
Op 10 maart startte het burgerberaad over afvalvermindering in Groningen, dat tot en met juli zal lopen. Er is al een creatief idee geopperd: een beloningssysteem voor huishoudens die aantoonbaar hun afval significant verminderen. Dit wordt nu verder onderzocht op uitvoerbaarheid.
Deze maand rondt Helmond het burgerberaad over veiligheid op straat af. Een videoverslag vind je hier: Helmonds Burgerberaad
In Zutphen startte op 18 februari een klimaatberaad. Deelnemers buigen zich over de vraag: Hoe brengen we samen op een rechtvaardige manier de CO2 footprint in de gemeente Zutphen terug met 95% in 2050?
Op 8 mei kwamen de deelnemers uit Middelburg voor het eerst samen. Ze gaan zich de komende tijd buigen over de vraag “Hoe willen we dit jaar en de jaren daarna Oud & Nieuw vieren in de gemeente?”.
Dan starten deze maand nog burgerberaden in de volgende steden: Den Bosch (22 mei), Amsterdam (31 mei), Het Hogeland (31 mei).
Tot slot zijn er in Meierijstad, Arnhem, Tilburg, en Nijmegen burgerberaden aangekondigd voor het najaar van 2025 of het voorjaar van 2026.
Ben je bezig met het verkennen en/of voorbereiden van een burgerberaad en heb je informatie of advies nodig? Wij bieden ondersteuning in alle fases van de organisatie. Zie onze website en neem contact met ons op via welkom@bureauburgerberaad.nl.
KALENDER ACTIVITEITEN
Bij Bureau Burgerberaad bruist het van de activiteiten. De komende tijd zijn we in binnen- en buitenland aanwezig bij onder meer:
12 mei - Klankbordsessie over de verbinding met de bredere samenleving, in samenwerking met Open State Foundation en de HvA
13 en 14 mei - Democratie Fitness congres in Kopenhagen
15 mei - Derde bijeenkomst schoolberaad CIBAP
16 mei - Democratie Fitness in Utrecht
10 juni - Vierde bijeenkomst schoolberaad CIBAP
12 juni - Vijfde bijeenkomst schoolberaad CIBAP
17 juni - Democratie Fitness bij de Gemeente Den Bosch
9 juli - Zinvolle zomer masterclass dag 1 (voor rijksambtenaren)
14 juli - Zinvolle zomer masterclass dag 2 (voor rijksambtenaren)
20 augustus - Zinvolle zomer masterclass dag 3 (voor rijksambtenaren)
Wil jij een inhouse of besloten training, masterclass of inspiratiesessie? Neem contact met ons op via welkom@bureauburgerberaad.nl. We helpen je graag!
Beeld: Jan Dijksma, Firda schoolberaad
VOLG, LIKE EN SHARE | HELP JE ONS EEN HANDJE?
Wil je ons helpen de boodschap van Bureau Burgerberaad te verspreiden? Dat kan op deze manieren:
Stuur deze nieuwsbrief door naar iemand die nog niet (precies) weet wat een burgerberaad is. Samen vergroten we ons bereik en inspireren we hopelijk mensen om meer te ontdekken over de toegevoegde waarde van burgerberaden met impact.
Volg ons op social media voor updates, mijlpalen en een kijkje achter de schermen op de burelen van Bureau Burgerberaad.
Deel de korte explainer die @creativebeards voor ons maakte. In 90 seconden wordt uitgelegd wat een burgerberaad is en hoe het werkt. Laat de video zien in de collegezaal, tijdens een vergadering of in de kappersstoel. Het levert interessante gesprekken op, beloofd!
Wil je ons steunen? Daar zijn we heel blij mee! Dat kan hier.
Bureau Burgerberaad, Tolhuisweg 2 (alleen op afspraak), Amsterdam, -